Bali Rundtur

Ubud, den 10. februar 2017.

Bali har i lang tid stået højt på listen over feriesteder, som man bare må besøge mens muligheden er der. Bali er en tidslomme og under kraftig forandring, så vent ikke for længe med at besøge den originale Balinesisk (hinduisme + ur-kultur) kultur, som vi elsker så meget.

Ur-kulturen har været på de Indonesiske øer gennem tusinder af år. Hinduerne kom til øerne for godt tusind år siden. Siden kom muslimerne og fortrængte hinduerne fra de store øer og i dag har de samlet sig på øen Bali.

I disse år presses den Balinesiske kultur fra øens sydlige del af masseturisme og muslimsk intolerance. Grænsen mellem ”turist-Bali” i syd og ”Det originale Bali” mod nord findes midt imellem Denpasan og Ubud (se kortet).

Der er langt til Bali og rejsen tager ca. 20 timer hver vej og mere såfremt der er flere stops undervejs, så man bør afsætte mindst 2 – 3 uger til en sådan rejse. Vores tur bestod af en 7 dages rundrejse i den nordøstlige og midterste del af Bali og en efterfølgende strandferie på 7 dage i den sydøstlige del (Sanur). Vi besøgte Kuta på en dagstur, men her har masseturismen taget fuldstændig over.

Chandi Dasa

Dette var vores udgangspunkt for at se Bali de tre første dage. Vi besøgte landsbyer og templer og vores dygtige guide fortalte levende og intenst om den Balinesiske kultur, dens historie og religion, befolkningens traditioner og familiesammenholdet landsbyens banjars. Deres religion fylder rigtig meget i hverdagen og det oplevede vi på en smuk og positiv måde. Balineserne praktiserer deres religion i stilhed, men den er der hele tiden.

Ubud

Balinesisk kultur er rigtig godt beskrevet i Troels Kløvedals rejsebeskrivelse fra Indonesien (se Kløvedals video om Bali fra 2008), så kan man se, at Bali er privilegeret med kunstnere fra hele Verden.Her besøger han bl.a. mange kunstnere, der finder inspiration ved at bo og leve på Bali. Man fornemmer at Bali er specielt begunstiget med en nærhed til det æstetiske og spirituelle (så har jeg vist ikke sagt for meget).

Bali er Balis centrum for kunsthåndværk og også for almindelig fremstilling af skrammel til turisterne. Sidstnævnte eksporteres til andre turiststeder og sælges som originale artefakter, men er efter min mening billigt skrammel, hvor den balinesiske håndværker kan opnå en timeløn på et par kroner.

Jeg skal ikke trætte nogen med de mange steder, som vi besøgte i området, men vi blev dog helt bjergtaget af de smukke ris-terrasser, hvor vi vandrede i timevis.  Rismarkerne ved Jatiluwih, der findes på Unesco’s World Heritage List er et “must visit” på Bali, men der er også hundredvis af andre smukke rismarker.

Jeg har skrevet en dagbog over hele Bali-turen. Den kan ses her>> (login kræves).

Kontakt evt. web-redaktøren for at få adgang.

 

Comments are closed.