Downton Abbey besøg

Holte, den 19. september 2017

I kender sikkert Downton Abbie serien. Den tryllebinder mange seere verden over. De engelske slotte og den tilhørende slotskultur har sat mange standarder for eftertiden. Så en dag i foråret læste vi, at der blev arrangeret rejser netop omkring dette emne. Vi bookede straks rejsen og glædede os dertil – og nu er vi lige hjemkommet fra 7 dejlige og spændende, hvor vi besøgte en række klassiske steder i England.

Vi besøgte tre meget berømte slotte (Hatfield, Blenheim og Windsor). Tilsammen gav de et virkeligt godt indblik i det liv, der blev ført ”på slottet” siden rigdommen kom til England i starten af kolonitiden. England blev suveræn verdens største kolonimagt efter Napoleonskrigene, hvor konkurrenterne mistede deres føring i feltet. Enorme rigdomme tilflød den engelske overklasse og det største statussymbol på daværende tidspunkt var at bygge et prægtigt slot, fylde det med kunstværker fra hele verden og anlægge en stor dyr park rundtom – og så få besøg af dronning Victoria. Så var slægtens eftermæle sikret.

Derudover var en civiliseret adfærd er selvfølgelighed. Overklassen var rollemodeller – ikke bare for England og dens kolonier, men for hele den vestlige verden. Det er denne finkultur vi elsker at se i Tv-serierne ”Upstairs Downstairs”, Downton Abbey, eller højtiderne i det engelske kongehus.

På turen fik vi også et godt indblik i tiden før reformationen på Henrik VIII tid. Vi startede med Stonehenge (2.500 BC) og dens opdateret historie. Vi blev mindet om Romertiden, da vi boede i Bath. Vi så de store gotiske katedraler fra 1200 tallet og vi så nogle fæstninger fra tiden før reformationen. England har en grusom historie med krige, snigmord, henrettelser, hævntogter og ligegyldighed med underklassen. Der er en god grund til at Robin Hood historien blev så populær. De onde var virkelig onde – mere en en amerikansk western kan frembringe.

Vi så også den bedst bevarede kopi af Magna Carta. Der er i alt fire kopier tilbage fra kong Johns tid. Kustoden fortalte os at kong John (ham fra Robin Hood) var så grusom, at ingen konge har fået navnet John siden. Magna Carta er forløberen for det retssystem, som England senere udviklede og eksporterede til alle dets kolonier. Dette retssystem har medvirket til civiliseringen af mange lande er er i dag dybt forankret i fx Indiens retssystem.

Vi besøgte andre kultursteder så som Shakespeares hjemby, fødested, familiebolig og Anna Hataways cottage. Vi traskede også rundt i universitetsmiljøet i Oxford og brugte en del tid i Christ Church College. I kan sikkert huske spisesalen fra Harry Potter. Herhjemme broker folk sig over SU’en. De skulle bare vide hvad et år på Christ Church koster.

Endvidere besøgte vi en del steder, hvor mange engelske film og Tv-serier bliver optaget. Det er den rene Barneby-idyl. Vores bus undgik for det meste motorvejene, men fandt de små kringlede veje, hvor de lavthængende grene slog mod bussens tag.

Det var meget at se og opleve på syv dage, men turen var effektiv idet vi havde vores egen bus med fast chauffør og vi havde en utrættelig guide, der fortalte og fortalte historier hele tiden og skabte en rigtig god stemning. Jo, vi fik det hele med. Alt det fra historiebøgerne og Tv-serierne er pludselig blevet til virkelighed.

Comments are closed.