Fem dage i Ilulissat

Holte, den 6. juli 2022

Ilulissat var den smukkeste by på Grønlandsrejsen, som er beskrevet her>>

Verdens smukkeste og mest imponerende gletsjer, vil jeg mene, er Jakobshavn Isbræ (Ilulissat Icefjord gletsjer), der kom på UNRSCO Verdensarvlisten i 2004. Når gletsjeren når Icefjord ca. 35 km øst for Ilulissat, har den en bredde på 7 km og en tykkelse på omkring 600 meter. Den bevæger sig med en fart på 40-50 meter om dagen svarende til en vægt på lidt under 100 millioner tons. Når den tykke isbræ når ud til kysten, bliver den stoppet af havbunden, der kun er et par hundred meter dyb. Dermed hæves isbræen omkring hundred meter over havoverfladen og giver et imponerende smukt syn, som opleves af omkring 20 tusind turister hvert år.

Så kan det ikke blive smukkere

Med tiden brydes disse store isbjerge op og frigøres fra havets bund og starter deres sejlads ud gennem Diskobugten. Man mener, at det var en af isbjergene fra Icefjorden, der forårsagede motorskibet Hans Hedtofts forlis i januar 1959.

Både Ilulissat by og nærområdet er særdeles smuk med mange attraktioner. Især havde vi glæde af de mange vandrestier i området, der gav en fantastisk udsigt over havet med isbjergene, den store gletsjer og bjergene længere inde i landet.

Vi boede på Hotel Icefiord med terrasse ud over havet, hvorfra vi kunne se isbjergene sejle forbi. Om natten måtte vi rulle gardinerne ned for midnatssolen. Vi havde iblandt den smukkeste røde himmel over havet med isbjergene omkring kl. 2 om natten.

Selfie på havet ved Ilulissat

En dag sejlede vi med motorbåd op i bunden af Diskobugten og ind til Egi gletsjeren. Turen på ca. 80 km kunne klares på halvanden time, hvor de 2 x 300 hk snildt kunne skubbe den lille båd med 30 knob.

Selv om vi måtte holde os i god afstand fra den konstant kælvende gletsjer, så var det et fantastisk syn. Selv om der faldt meget store isstykker ned i vandet fra 50 meters højde, så var bølgerne begrænsede, fordi vi var på dybt vand.

Guiden forklarede, at den største fare var, når gletsjeren blev presset skråt ned under havoverfladen ind til den knækkede og opdriften hævede isbjerget til havets overflade med stor kraft. Det kunne på få sekunder fortrænge meget store vandmængder og give en tsunami på 20 – 30 meter.

Icefjord Centret midt i naturen ca. 2 km fra Kællingekløften og Icefjord gletsjeren er et dejligt og roligt sted, hvor man kan blive bjergtaget. Den smukke bygning er tegnet af Dorte Mandrup, der flere gange har demonstreret sine kunstneriske formåen med at integrere kulturcentre i naturen. På Icefjord Centret fik jeg udleveret denne lille bog, som kan ses her>>

Efter fire dejlige solskinsdage i Ilulissat området fortsatte turen med Kystbåden til Nuuk. Se beskrivelsen af denne tur her>>

Den officielle rejseplan fra Stjernegaard, der beskriver Nuuk, kan ses her>>

MVH / CR

Comments are closed.