Grotterne i Gaudix

Alicante, den 21. januar 2019

Den 25. december 2017 bragte Jyllands-Postens Rejsesektion en flere siders artikel med titlen ”Syv kulturbyer i Andalusien du skal se, før du dør.” Artiklen er skrevet af Jørgen Laurvig, der også er forfatteren til rejsebogen ”Turen går til Andalusien, Murcia & Valencia”. For mig var forfatteren et kvalitetsstempel og jeg læste artiklen med omhu. Se hele artiklen her>>

 

Gaudix nær Granada

Udsigt over grotterne i Gaudix området

Med Alicante som udgangspunkt gik turen den 13. januar 2019 først til Úbeda og Baeza. Derefter kørte vi videre til Cordoba, hvor vi boede i tre dage. På hjemturen tilbragte vi to dage i en lille spændende by ca. 30 km nordøst for Granada. Gaudix er nært forbundet med Granada på den måde at det var beboerne i Granada, der for tusind år siden flyttede til bjergene i Gaudix området og byggede deres boliger ved at udhule bjergene og flytte ind i grotterne.

Maurerne havde i næsten otte århundreder (711-1492) herredømmet i området og begyndte at grave huler i klipperne.

De første blev udgravet omkring år 1000, og de blev især brugt til militære formål og til at opbevare korn og andre afgrøder i.

Efter den kristne generobring i slutningen af 1400-tallet gav det katolske kongepar Isabella og Ferdinand araberne valget mellem at konvertere til kristendommen eller forlade Den Iberiske Halvø. Mange valgte at konvertere, og de såkaldte moriscoer blev boende i området i mere end et århundrede, indtil den uigenkaldelige udvisningsordre kom i starten af 1600-tallet. De fleste måtte rejse over Gibraltarstrædet eller flytte til andre lande. Men det menes, at henved 15.000 moriscoer (muslimer omvendt til den kristne tro) blev boende i Granada-provinsen.

Her skjulte de sig blandt sigøjnere og andre minoriteter, og en stor del af dem gravede huler i klipperne, hvor de kunne bo gratis. En del af disse huler eksisterer i dag, omend mange andre er kommet til. Alene i Guadix er der omkring 2000 huler, gravet ind i klipperne eller i den kalk- og lerholdige undergrund. De fleste er indrettet som boliger med køkken, stue, op til flere værelser, bad og toilet og andre moderne bekvemmeligheder. Andre er museer, små kirker, barer, restauranter, rum til vin- og skinkemodning og endog hulehoteller.

Gaudix er et besøg værd. Afsæt mindst en hel dag i området. Ikke bare byen er spændende. Det er de flotte bjergformationer også.

Læs mere om Gaudix her>>

Comments are closed.