Jul i Warszawa

Holte, den 20. december 2017.

Julemarked i Den gamle By

Vores søn Herluf har boet i Warszawa siden han og Aga blev gift i 2011. Siden har de fået 2 dejlige børn, så vi har to børnebørn i Warszawa. Hvert andet år kommer de til Danmark og holder jul sammen med os, men i år holder de jul sammen med Aga’s familie.

Så for et par dage siden pakkede vi julegaverne sammen og tog med flyveren til Warszawa og holdt “for-jul” sammen med dem. Det var rigtig dejligt at se dem alle fire igen efter at vi ikke havde været sammen siden juni.

Herluf og Aga har et mindre entreprenørfirma, hvor de nænsomt restaurerer smukke gamle lejligheder i de mest eftertragtede områder i det centrale Warszawa.

Polen har haft stor økonomisk fremgang siden de blev medlem af EU og dermed er der også kommet mange velhavende polakker, der gerne vil bo centralt i Warszawa i en nyrenoveret herskabslejlighed. Under 2. Verdenskrig blev ca. 80 procent af Warszawa ødelagt og derefter genopbygget i Sovjettiden. I visse kvarterer bibeholdt man den gamle arkitektur, men for det meste byggede man boligkarreer efter samme skabelon som i Moskva. Modsætningerne mellem disse to arkitekturer er særdeles fremtrædende. Polakkerne hader generelt sovjet-tiden og dens symboler, og dermed er de originale bygninger fra fx 1930’erne særdeles eftertragtede.

Under vores ophold i Warszawa vandrede vi rundt og besøgte fire at Herlufs byggeprojekter, der var på forskellige stadier i ombygningsfasen. Dermed havde vi rig lejlighed til at se, hvordan opgaverne gribes an fra start til slut. Herluf fortalte at han starter med at måle den indkøbte lejlighed op i alle detaljer og lægge den ind i AutoCAD, hvorefter hele modelleringen foretages indtil man når frem til den nyrenoverede lejlighed fuldt møbleret (staged). Efter Aga’s og de øvrige partners godkendelse starter detailplanlægningen og 2 – 3 måneder senere fremstår lejligheden som den blev designet. Herefter er det Aga, der overtager salgsprocessen.

Der blev også tid til at besøge julemarkedet i Den gamle By. Mange har sikkert oplevet julemarkedet med Glühwein i Tyskland eller Østrig. Polen har en tilsvarende tradition, og det endte med, at vi havde flere gaver med hjem end vi havde på udturen. Julemarkedet i Warszawa er absolut et besøg vær.

Comments are closed.