Kakadu Nationalpark

Darwin, den 21. september 2018.

Australien er fascinerende og et langt besøg værd. Rejsetiden dertil er en udfordring, så det gælder om at få alle oplevelserne med når turen tilrettelægges. Men Australien er ikke et land, men et kontinent. Vi har tidligere rejst rundt i Australien, men aldrig besøgt Northern Territory, hvor den ideelle besøgstid er maj til september. De fleste Danskere foretrækker november til april, når de tager på ferie i Australien. Men det nordlige Australien har sine egne årstider som følge af den kraftige monsun regn.

Vi valgte Darwin som udgangspunkt for vores ferie. Selve byen har sin egen spændende historie og giver en dejlig fornemmelse af den australske tilbagelænede mentalitet. Befolkningen er særdeles gæstfrie og spørger ofte ”hvorfor kommer I lige her”? De er ikke vant til turister. Men efter at filmen ”Crocodile Dundee” ramte alverdens biografer tilbage i 1980’erne vandt Darwin området en vis berømmelse.

Kakadu Nationalpark. Fra Darwin kørte vi en fire-dages tur til Kakadu Nationalpark og boede på et hotel midt i parken på Crocodile Hotel i Jabiru. Herfra kørte vi dagsturer til de forskellige områder. Store dele af Kakadu området er oversvømmet lige efter monsunregnen og i løbet af tørperioden (april – november) bliver vandområderne mindre og mindre og samtidigt bliver fauna-koncentrationen større. Da vi fx sejlede rundt i Yellow Waters områder havde vi alle dyrene (især krokodiller) og den smukke flora på nært hold og det meste kunne ”skydes” med en 50 – 200 mm zoom linse.

Et andet spændende område var East Alligator River og Arnhem land, men der kunne vi ikke komme frem i vores lille Avis bil, så vi måtte leje et fly i Jabiru og så landet fra oven fra en meget lille propel flyvemaskine. Vi kunne se krokodillerne svømme rundt i floden lige under os – ikke noget rart sted at nødlande.

En dag kørte vi op til Cahills Crossing ved Ubirr, hvor vi bl.a. så de nogle af de smukkeste vægmalerier, som aboriginals havde kreeret for op til tyve tusind år siden.

Kakadu er både fascinerende smuk og stor og er vanskeligt fremkommelig. Det kræver god planlægning på forhånd – både med valg af årstid, valg af transportform og valg af besøgsområder i forhold til den afsatte tid. De amerikanske nationalparker er en ”walk in the park” til sammenligning.

Litchfield Nationalpark kan i bedste fald gennemføres på en dagstur med udgangspunkt i Darwin, men så skal man komme af sted fra morgenstunden. Køreturen dertil fra Darwin er ca. to timer. Der er mange forskellige vandfald og småsøer (billabongs), hvor man kan tage et forfriskende bad – og det kan være tiltrængt efter at have travet rundt i fyrre graders varme. Specielt er Litchfields Nationalpark berømt for de magnetiske termit boer, der vender nord-syd for at undgå overophedning midt på dagen.

Katherine Nationalpark (Nitmiluk NP) ligger ca. 300 km syd for Darwin og kræver mindst to overnatninger i Katherine by. I realiteten udgør Nitmiluk NP den sydlige del af Kakadu NP, men på grund af fremkommeligheden (og de interne grænser for mellem aboriginal stammerne) fungerer det som to selvstændige nationalparker. Her kan man gå lange smukke ture, sejle i kano mellem kløfterne eller tage en tilrettelagt sejltur med guide. I starten af tørkeperioden tømmes området for krokodiller, så turisterne nogenlunde sikkert kan sejle og bade i områdets billabongs.

Mit råd til andre turister er at Northern Territory (the Top End) er en fantastisk smuk og spændende oplevelse, men forudsætter god planlægning og rigeligt med tid – gerne 2 – 3 uger.

Comments are closed.