Månelanding 50

Holte den 22. juli 2019

Månelandingen i 1969 samlede hele den vestlige verden om én stor og skelsættende begivenhed: Månelandingen den 21. juli 1969, hvor Neil Armstrong udtalte: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”.

Det er nu 50 år siden. Den dag stod jeg på havne i Esbjerg kl. 7 og hørte radioavisen sammen med de havnearbejdere, hvor jeg havde søgt sommerjob for at tjene nogle hurtige penge. På havnen i Esbjerg kunne vi tjene det tredobbelte i akkordarbejde i forhold til den overenskomst bestemte timeløn på 7,10 kr.

Netop denne morgen tillod formanden af vi alle hørte radioavis i stedet for at arbejde, hvilket i selv var usædvanligt.

“Rumkapløbet er hermed slut og vi vandt” var min umiddelbare tanke. Jeg tænkte med frygt tilbage til en tidlig oktoberdag i 1957, hvor min far læste højt fra “Vestkysten” (den lokale avis), at Russerne havde sendt en sputnik i kredsløb om Jorden. Jeg husker min fars frygt for at “nu kommer Russerne og tager os”. Anden Verdenskrig og den russiske besættelse af Bornholm sad i fast erindring hos den generation, som mine forældre tilhørte.

Atomkapløbet i 1950’erne var nok den største risiko for Jordens undergang i nyere tid. Atom bomberne var langt kraftigere end forstået og samtidigt troede mange militære ledere, at man kunne vinde en atomkrig. Den militære udfordring i 1957 var ikke atombombernes størrelse (50 megaton var tilgængelig på begge sider af den kolde krig). Begrænsningen var fremføringen af disse atombomber, hvilket gav Thule-basen på Grønland sin strategiske position. Den russisk opsendte Sputnin i 1957 viste at Sovjet kunne sende et missil fra den halve jord rundt på en halv time. Det var skræmmende.

Det var med lettelse at høre Kennedy udtale i 1961, at “I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and returning him safely to the Earth”.

Den 21. juli 1969 viste USA, at det Sovjettiske forspring var indhentet og endda overhalet. Endvidere var det efterhånden blevet en realitet, at ingen kunne vinde en atomkrig. Og den forståelse er blevet mere udbredt lige siden.

Den 21. juli 1969 var et vendepunkt i den meget alvorlige kolde krig. Som alle ved kom det til en afslutning i 1991. Vi skylder stadigvæk Mikhail Gorbachev stor respekt for hans initiativer til nedrustningen.

Læs fakta om månelandingen her>>

 

 

 

 

Comments are closed.