Ny Verdensorden

Holte, den 11. marts 2022

Ukraine fanget mellem øst og vest

For to uger siden invaderede Rusland deres allierede nabo, hvilket kom bag på de fleste af os i den Vestlige verden. I forsøget på at forstå denne alvorlige hændelse har jeg dykket ned i historiebøgerne. Her er hvad, der for mig giver mening i forsøget på at være realistisk.

Historisk Perspektiv

Anden verdenskrig endte med at Fascisme og Nazisme blev nedkæmpet og tilbage stod Kommunisme og Kapitalisme som to konkurrerende systemer, der begge kæmpede om global indflydelse i et nulsumsspil. Det blev starten på Den kolde Krig. Fra 1945 til 1991, hvor Kommunismen blev udkonkurreret både teknologisk og økonomisk.

Før anden verdenskrig var magtbalancen og verdensordenen multipolar. Efter 1945 blev den bipolar og efter 1991 blev den unipolar med USA som den eneste supermagt.

Som verdens eneste supermagt holdt USA et skarpt øje med potentielle konkurrenter, der med tiden kunne udfordre USA og dermed atter gøre verdensordenen bipolar eller multipolar. Især 5 lande har gennem de seneste år været under overvågning: Kina, Rusland, Indien, Brasilien og Japan.

Siden 2002 har USA’s udenrigspolitik været baseret på Bush-doktrinen, der fokuserer på at sprede liberalt demokrati til alle verdens lande og slå hårdt på konkurrerende magtmonopoler. USA skulle have en militær styrke, der gjorde verdens eneste supermagt uafhængigt af alliancer, når en potentiel konkurrent udfordrede USA’s unipolaritet.

Denne vestlige fremfærd i den unipolare tid har skabt store geopolitiske spændinger, og måske skal vi se krigen i Ukraine i dette perspektiv.

Læs hele min artikel her>>

MVH / CR

Comments are closed.