Parador i Úbeda

Alicante, den 20. januar 2019

Den 25. december 2017 bragte Jyllands-Postens Rejsesektion en flere siders artikel med titlen ”Syv kulturbyer i Andalusien du skal se, før du dør.” Artiklen er skrevet af Jørgen Laurvig, der også er forfatteren til rejsebogen ”Turen går til Andalusien, Murcia & Valencia”. For mig var forfatteren et kvalitetsstempel og jeg læste artiklen med omhu. Se hele artiklen her>>

 

Turen til Úbeda og Baeza

Negratin søen på vej til Úbeda

Med Alicante som udgangspunkt gik turen den 13. januar 2019 til Úbeda og Baeza. Ca. 100 km før Úbeda kører man ind i et meget smukt landskab, der starter ved Negratin søen og ender i landsbyen Quesada. For ca. 20 tusind år siden var store dele af området en kæmpestor indsø med vand fra bjergene, men så skete der et spektakulært geologisk fænomen. Vandet fandt en lille revne og kort tid efter var der dannet en flod, der tømte søen for vand. Byen Hinojares, der blev grundlagt 1690, er placeret i søens flade bund og nu omgivet med store bjerge. Et fantastisk geologisk fænomen, hvor man kan bruge lang tid til vandreture og fotografering.

Paradores

Fra vores Parador i Úbeda

Om aftenen kom vi frem til vores Parador i Úbeda. De spanske paradores er et besøg værd, og når man besøger de spanske kulturbyer, er det naturligt at tjekke ind på byens paradores og dermed flytte ind i fortidens rammer og stemning.

Paradores blev etableret i 1928 af kong Alfonsos den 8. med henblik på at fremme turismen, men også med henblik på at skaffe penge til at vedligeholde de gamle slotte. Når man reserveret et værelse i en paradores, så flytter man ind på slottet og bor som de rige dengang. Værelserne er nænsomt indrettet i den eksisterende arkitektur og det er ikke unormalt at værelset er over 30 kvadratmeter. Maden serveret i gildesalen, hvor fortidens traditioner og stemning fastholdes. Spanien har i dag knap et hundred paradores og en overnatning koster ca. det dobbelte i forhold til et kedeligt femstjernet hotel.

Úbeda

Capilla del Salvador del Mundo i Úbeda

Byen ligger med en meget smuk udsigt over dalen med de mange millioner oliventræer. Byens fornemme plads (Plaza Vázquez de Molina) er på Unesco liste over bevaringsværdig kulturarv. Vores paradores have indgang fra denne plads.

Úbeda og dens tvillingeby Baeza otte km mod vest var gamle mauriske byer, men blev tilbageerobret af den kristne kong Ferdinand den 3. i år 1212, og derefter blev der investeret mange penge i omformningen af byen. De muslimske moskeer blev fjernet eller ombygget til kristne kirker. Datidens religionskrige var blodig alvor og de religiøse symboler viste, hvem der havde magten og dermed kontrollen over befolkningen.

Byens absolutte storhedstid startede i begyndelsen af 1500-tallet, hvor kong Carlos den femtes førsteminister var bosiddende i Ubeda. Den overdådige kirke ”Frelserens hellige Kapel” (Capilla del Salvador del Mundo) er stadig adelsfamilien Duques de Medinacelis private ejendom.  Afsæt mindst en time til at besøge kirken og lyt til alle indslagene fra de udleverede høretelefoner.

Baeza

Baeza by fra katedralens tårn

Tvillingebyen Baeza er knap så rig og imponerende som Úbeda, men katedralen i centrum af byen er et besøg værd og det er tillige hele atmosfæren i byen rundt om katedralen. Da maurerne blev jaget ud af området i 1212, blev byens moske ombygget til en gotisk katedral. Ad smalle trapper er der adgang til tårnet, hvorfra der er en fantastisk smuk udsigt over byen og landskabet. Pas på larmen fra de store kirkeklokker, når de aktiveres. Lydniveauet er nær 140 decibel, når man i en meters afstand på trappen går forbi de store kirkeklokker.

Det tager ca. et kvarter at køre mellem de to tvillingebyer, men vi valgte at køre på markvejene med olivenplantager på alle sider. Det er nærmest en labyrint, men GPS’en skal nok hjælpe dig igennem. Men det er en meget charmerende tur.

 

Comments are closed.