Ruslandsturen

Sankt Petersborg, 10. september 2016.

Efter at have læst Leif Davidsens bog om Dostojevskijs sidste rejse, så måtte vi bare på denne flodtur i Rusland. Min første rejse til Sovjet var en dannelsesrejse i 1972. Efter denne tur var jeg fuldstændig vaccineret for enhver venstreorienteret ide om, at man kunne få et godt liv efter denne model.

Men Rusland forblev fascinerende og jeg har efterfølgende besøgt området i flere omgange, men med al for kort tid til at kunne ”mærke” stemningen i landet. Sejlturen på de Russiske floder bringer en ud der, hvor kragerne vender, hvis de ikke allerede har gjort det. Jeg vil påstå, at Moskva og Sankt Petersborg ikke repræsentere, hvordan det er at være russisk statsborger. Moskva er regerings- og forretningsbyen og Sankt Petersborg er Ruslands kulturelle hovedsæde, der blev grundlagt på et tidspunkt, hvor tsaren rettede sit blik mod Europa for at søge inspiration. Hvis man søger en bredere forståelse af dette land og dets befolkning, så skal man ud i landområderne, hvor størstedelen af den russiske befolkning bor.

Og her er man stort set ligeglad med Russisk politik og værdikampe i fremmede lande. Man ønsker bare fred og passer sig selv. ”Putin kan gøre præcist hvad han vil så længe han bare ikke forstyrrer os” er nok den mest udbredte holdning på landet. Jeg vil påstå, at de vestlige sanktioner mod Rusland kun har gjort os alle lidt fattigere og styrket ”dem og os” holdningen. Sanktionerne styrker sammenholdet i Rusland og de er stolte af, af deres land og deres præsident kan forsvare sig mod de vestlige aggressioner.

Nå, men Moskva er en fantastisk spændende by at besøge. Og Sankt Petersborg er imponerende og smuk, præcist som beskrevet i turistbøgerne. Turen på de russiske floder med besøg i provins- og landsbyerne er en ubeskrivelig god oplevelse. Kan anbefales.

Rusland er fascinerende – og det bliver kun styrket ved nærmere bekendtskab.

Kort over sejlruten fra Moskva til Sankt Petersborg her>>

Se også Rejseprogram Ruslands Floder

Artikel om tilsvarende tur på de russiske floder her>>

 

Comments are closed.