Slægtsforskning via DNA

Holte, den 6. november 2022

Slægtsforskning via DNA

I denne weekend deltog jeg i Danske Slægtsforskeres kursus i slægtsforskning via DNA-evidens. Og jeg må sige, efter af være overvældende træt hjemkommet søndag aften, at en helt ny verden har åbnet sig op for mig.

Traditionel slægtsforskning er stadigvæk hoveddisciplinen, hvor kirkebøgerne, folketællingerne og andre historiske dokumenter udgør rygraden i udarbejdelsen af slægtstræet.

Men vil man som slægtsforskere være ekstra kildekritisk, så blev jeg overbevist om den videnskabelige fremgangsmåde på dette weekendkursus.

Traditionel slægtsforskning er baseret på troværdige sociale informationskilder. DNA forskning er baseret på en kompliceret naturvidenskabelig fremgangsmetode, hvor mange videnskabelige discipliner er kombineret.

Som en af vores seks instruktører sagde: ”Præsten registreret, hvad han er blevet fortalt. DNA lyver ikke”. Og den lille forskel mellem de to versioner var genstanden for weekendens kursus.

Arvemassen fordelt på kromosomer

Visualiseringen af resultaterne fra den traditionelle slægtsforskning blev udsat for en kritisk vurdering baseret på de analyserede genomer. De fleste områder virkede plausibel, men der var områder, hvor de fremstillede slægtsrelationer virkede mindre plausibel. Og her blev de kromosomiske stumper (centimorgan) udsat for en matematisk sandsynlighedsvurdering. Var kirkebogens version plausible, eller var der kommet et fremmed ukendt DNA-stump (utroskab) ind i slægtsforøgelsen?

Og hvad så, kunne man ræsonnere. Hvilken forskel gør det, hvis min oldemor fik et barn med en anden end min oldefar? Weekendkurset var ikke en moralsk vendetta. Men demonstrerede, hvordan man via genetisk videnskab bl.a. kunne finde slægtninge til sin biologiske tabuiserede oldefar.

Ovefor nørder, kunne man sige. Og hvad så? Er du ikke lige lykkelig selv om din oldemor havde haft et sidespring. Men glem nutidens moral. Uden dette sidespring havde de måske et fertilitetsproblem, som datidens sygehuse ikke kunne løse – og uden dette sidespring var du måske slet ikke blive født.

Kurset gav mig noget at tænke over.

Tusind tak til de instruktører, der åbnede mit syn på en kompleks Verden,

 

 

Comments are closed.