Syditalien

Holte, den 10. juni 2018.

Terrassen på hotel Scapolatiello

Amalfi-kysten er eventyrlig charmerende og smuk. Det kan der vist ikke være to meninger om. Vi var tre vennepar, der via et dansk rejsebureau havde glædet os til turen i flere uger og så to dage før blev turen aflyst, Begrundelsen var at vores hotel i Sorrento var blevet booked til anden side da der var en stor festival i byen, og dermed kunne hotellet tjene mere på festivalgæsterne end os danske pensionister. Ja, det er jo mafia-land.

Men min hustru var snarrådig og i løbet af en time havde hun arrangeret en alternativ ferie via Expedia. Samme område, samme udrejse- og hjemrejsedato og et pragtfuldt hotel smukt beliggende i bjergene. Direkte fly til Napoli og leje af bil i lufthavnen og en times kørsel til hotel Scapolatiello lige uden for den smukke Cava de Tirreni by. Men uden guide og uden dagsprogram. Så vi tog programmet fra den aflyste tur og lod os inspirere af denne.

At køre i egen bil på de smalle snoede bjergveje er ikke for tøsedrenge. Det kræver stærke nerver. De lokale kører afsindigt hurtigt efter forholdene og busser og lastbiler trykker bare i hornet når de har behov for begge vejbaner i svingene. Men efter lidt tid fik jeg ”knækket koden” og kørte som de lokale. Det gav selvfølgelig problemer de første dage efter hjemkomsten.

Cava de Tirreni og Corpo di Cava var vores nærområde fra hotellet. Her gik vi ture, besøgte de lokale seværdigheder og besøgte cafeerne og restauranterne.

Salerno og Vietri Sul Mare. Salerno er en imponerende storby, der på mange måder minder om Napoli. Byen blev grundlagt for ca. 500 år BC og har gennem middelalderen og senere været en vigtig handelsby. Der er meget at se i byen, der både har en gammel bydel og et moderne forretningsområde. Særlig imponerende er den store havn. Herfra er der bl.a. el del sejlruter til byerne langs Amalfi-kysten og til Capri. Vietri Sul Mar er en meget smuk forstad til Salerno, hvor turisterne flokkes omkring de mange atelier’er, der især udstiller meget smukke keramikvarer. Området var kun en halv time fra vores hotel og vi besøgte stedet i flere omgange.

Agropoli og Paestum. Vi tog en heldagstur ned langs sydkysten til Agropoli. Badede i det dejlige hav. Gik tur i byen og let frokost med havudsigt. Gik op til borgen. Kørte derefter til Paestum og så de fantastiske græske templer. Ca. 500 år BC koloniserede grækerne den syditalienske kyststrækning og byggede bl.a. tre imponerende templer i Paestum området. Senere blev området overtaget af romerne, der var langt dygtigere krigere end grækerne i kystområdet. Til gengæld vandt den græske kultur over de brutale romerske krigere og senere blev rom langt mere civiliseret, takker være til dels den græske arv.

Amalfi-kysten og Ravello. Smuk og udfordrende køretur på den smalle kystvej fra Salerno til Amalfi med de stejle bjerge på den ene side og Middelhavskysten på den anden side. Amalfi ligger smukt klistret op ad bjergsiden. Oprindeligt var byen et en maritim stormagt, der blev meget rig på søfartshandel. Byen var godt beskyttet mod landsiden på grund af de stejle bjerge. I dag er Amalfi en smuk turistby, der vidner om den forgangne storhedstid. Ravello ligger højt hævet over kysten og køreturen derop er en prøvelse i bjergkørsel. Når man endeligt når målet er det stort set umuligt at finde en parkeringsplads. De fleste kommer dertil i turistbusser, der kun behøver en afsætningsplads. Men Ravello er alle køreturens strabadser værd. Byen ligger smukt på klippetoppen med megaflot udsigt til de nærliggende kystbyer. Specielt skal man besøge mini paladset Villa Rudolfo og parken i Villa Cimbrone.

Vesuvio og Pompeji. Kendte steder, som man må besøge når man er på disse kanter. Vi gik den lange seje tur tip toppen af Vesuvio og kiggede ned i krateret. Udsigten er alle anstrengelserne værd, men det gåturen er ikke for gamle og svagelige. Historien om den fornemme romerske by Pompeji kender alle. Den blev “konserveret” nænsomt i år 79, da Vesuvio gik i udbrud og hvor nordøst vinden smed forgiftet aske ind over byen før den forseglede byen med lava. Pompeji er et af de bedste historiske vidner om overklassens levevis i Romertidens storhedsperiode.

Comments are closed.