Woodstock 50

Holte, den 20. august 2019.

For 50 år siden blev der afholdt en banebrydende musikfestival på en mark i USA. Det var på det tidspunkt jeg lige var blevet student og optaget på Danmarks Tekniske Højskole (DTH) i København og måtte forlade min hjemstavn for at blive uddannet til civilingeniør.

Det var et kæmpeskift i mit liv fra den trygge og lidt konservative hjemstavn til storbyen. Det føltes som at bevæge sig tyve år frem i tiden. Først oplevede jeg en tomhed, åbenhed og frihed. Tomhed for alle vaner, pligter og rutiner. Åbenhed hvor den snærende moral og kulturelle snævert synethed pludselig var væk. Og en frihed til at gøre egne valg, hvor jeg selv var ansvarlig for konsekvenserne.

Det blev en eksperimenterende tid, hvor der blev plads til alle de nye strømninger. Det var på dette tidspunkt jeg virkelig tog musikken ind i mit liv – både klassisk og de nye strømninger fra USA. Wagner, Dvorak og Beethoven blev spillet igen og igen på min primitive grammofon, der var indkøbt for 125 kr. i den lokale radiobutik.

Men de nye navne fangede os unge studerende på Kampsax kollegiet: Jimi Hendrix, Carlos Santana, Joan Baez, Janis Joplin, The Who, Arlo Guthrie, Blood, Sweat & Tears, Canned Heat, Country Joe and the Fish, Creedence Clearwater Revival, Crosby, Stills, Nash & Young, Incredible String Band, Jeff Beck Group, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Sly and the Family Stone, Ten Years After, The Band (Bob Dylan´s backing group), The Grateful Dead og mange flere blev spillet højt til kolligiefesterne.

Og fællesnævneren for alle disse fantastiske kunstnere kan føres tilbage til én stor og ikke særlig velorganiseret festival på en mark i hos en musikvenlig bondemand 100 km nordvest for New York i august 1969.

Woodstock var en kulturel revolution, der strømmede ind over hele den vestlige verden. Den blev en vigtig del af mit nye studenterliv. Og ved lidt senere besøg i Sovjet og Fjernøsten bemærkede jeg at ungdommen der i det skjulte havde taget samme kultur til sig, men der skulle gå mange år før de fik adgang reel til denne pragtfulde musik.

Læs mere om den skelsættende festival her>>

 

Comments are closed.