Mine Forældre

Mine forældre blev gift i 1946 og dette billede er fra deres sølvbryllup.

Ellen og Ejner 1971

Min far blev født i 1915 i Nr. Nebel, der i dag ligger i Varde Kommune. Som ung havde han flere højskoleophold og arbejdede som landbrugsmedhjælper på adskillige gårde i Jylland og på Fyn.

Min mor blev født i 1924 på Blaabjerggaard i Gjesing mellem Esbjerg og Varde.  Som ung havde hun flere højskoleophold, herunder Snoghøj Gymnastikhøjskole i 1942. Min mor arbejdede som hushjælp forskellige steder i Jylland inden hun blev gift med min far i 1946.

 

Bakkegaarden

Bakkegaarden 1953

Bakkegaarden blev mine forældres første gård, hvor de flyttede ind i foråret 1946. Bakkegaarden blev mit og mine to søstres barndomshjem. Der var meget liv på gården og i landsbyen Gjesing. Ud over at passe markerne, dyrene og hjemmet deltog mine forældre i gymnastik, teater og foredragsforeninger og desuden var der mange familiære og sociale forbindelser, der skulle passes. Jeg husker denne periode som en god start på mit liv.

 

Blaabjerggaard

Blaabjerggaard 1952

I 1960 ønskede mine bedsteforældre at trække sig tilbage som pensionister (aftægt hed det dengang). Og mine forældre blev opfordret til at overtage slægtsgården. Det var ikke uden bekymring at mine forældre afhændede Bakkegaarden for at overtage Blaabjerggaard, der var langt større og havde et folkehold på 8 – 10 personer. Mine bedsteforældre flyttede ind i et nyopført hus for enden af haven, og de spiste hos os. Vi var ofte over 15 til bords på gården. Det var før den store rationaliserings bølge for alvor ramte landbruget.

Overgaard ved Vejle

OvergaardI starten af 1970’erne var Esbjerg by i en kraftig ekspansionsfase og opslugte i løbet af få år hele Gjesing Nord området. Gårdene blev udstykket – herunder også vores slægtsgård. Jeg har skrevet mere derom på hjemmesiden blaabjerggaard.dk.

Resultatet blev at mine forældre måtte sælge Blaabjerggaard og købte en proprietærgård få kilometer vest for Vejle. I 1985 overtog min bror gården og mine forældre gik på pension. Det første år byggede de sommerhuset i Blåvand, som jeg overtog i 1997. Mine forældre lever ikke mere, men de efterlod en stor familie, der fører slægten videre.

Comments are closed.