Fire dage i Warszawa

Holte, den 22. februar 2023

Foto fra DR Nyheder. Warszawa 21/2 2023

Er lige hjemvendt fra Warszawa efter fire hektiske dage. Byen stod på den anden ende med sekret service i sorte biler med sirener og blinkende lygter overalt. Jeg boede i centrum, hvor Biden holdt sin takketale til det polske folk for deres enorme store indsats i hjælpen til Ukraine. Dagen før var han i Kyiv.

Krigen i Ukraine er også polakkernes sag i en grad, der ikke kan sammenlignes med de øvrige landes medfølelse for ukrainerne. Polen mærkede Ruslands brutalitet under 2. verdenskrig og i 1945 blev Polens grænser flyttet flere hundred kilometer mod vest.

Hele den vestlige del af Ukraine er tidligere polsk område, men som Stalin inkluderede i Ukraine i 1945. Nogle historikere fremhæver, at det var Stalins største strategiske fejl i hele hans regeringsperiode. For det polske folk i det vestlige Ukraine har stadigvæk deres tilhørsforhold til Polen og ikke til Rusland. De taler polsk, gifter sig på tværs af landegrænsen og arbejder sammen som broderfolk. Disse polakker i Ukraine har været et problem for Kreml lige siden 1945. Det er disse oprørere, som Putin omtaler i sine taler om ”afnazificering”. Disse mennesker er polakker og ikke russere.

Polen har mange gæstearbejdere fra Ukraine, og når de ser den høje velstand i Polen efter frigørelsen i 1989, så er det ikke så mærkeligt, at de søger samme velstandsudvikling i Ukraine. Og det er måske det, som Putin frygter allermest.

Min søn er polsk gift og jeg har to børnebørn i Warszawa. Jeg kommer der ofte og hjælper også min søn med forretningen som selvstændig entreprenør inden for byggesektoren. Håndværkerne i firmaet er ukrainere, der tjener en god løn, som de sender hjem hver uge. Da krigen startede for et år siden, ville de rejse hjem og kæmpe for fædrelandet, men vi overbeviste dem om, at det var bedre at blive og passe deres arbejde og sende alle pengene hjem. Siden er det arrangeret, at familien besøger dem i Warszawa frem for at de rejser hjem. Ved samme lejlighed blev deres timeløn hævet, da ukrainerne konstant mangler våben, nødhjælp og kontanter.

Lech Walesa fotograferet af svigerfar i 1981

Polen har gennem de sidste 25 år været gennem en rivende udvikling, som skal opleves. Da jeg var der første gang i slutningen af 1990’erne var det et ydmygt land efter mange års sovjetisk undertrykkelse. Men polakkerne er flittige og dygtige mennesker og ikke vant til at der er et socialt sikkerhedsnet, så familien og den katolske kirke er rygraden i samfundet. I dag er Warszawa en topmoderne hovedstad og Polen udgør i dag sammen med Frankrig og Tyskland den centrale magtakse i Europa. Den polske stolthed er tilbage.

Billedet af Lech Walesa blev taget af min svigerindes far i 1981. Bemærk det lille flag ved brystlommen. I dag er Lech Walesa symbolet på arbejdernes oprør mod sovjetstyret. Så familien er lidt stolt over de nære bånd til denne helt.

NB: Lech Walesa organiserede den allerførste strejke på skibsværftet i Gdansk den 14. august 1980. Senere startede han fagforeningen og oprørsgruppen Solidaritet, der i 1989 førte til Berlinmurens fald.

MVH / CR

Comments are closed.