Rundtur i Tyrkiet 2023

Holte, den 25. oktober 2023

Min hustru og jeg har besøgt Tyrkiet mindst femogtyve gange. Det er et land, som vi holder meget af at udforske. Befolkningen er særdeles gæstfrie og vi føler os sikre som turister. Faktisk er det mere trygt at bevæge sig rundt i Tyrkiet end det er i Danmark. Opstår der praktiske problemer, så møder man en hjælpsomhed uden lige.

Tyrkiet har ikke et velfærdssystem, der kan måle sig med det danske. Men der er et sammenhold i familierne og venskabskredsene, som jeg kun kender fra min barndom i Vestjylland. Staten har man som lokalbefolkning ikke megen tillid til, så man afslører ikke noget over for myndighederne med mindre man er tvunget til det. Vi har gennem årene fået en del gode venner i Tyrkiet. Vi ved at de er vores venner, for de fortæller os ting, som kunne bringe dem i fængsel, hvis myndighederne fik rapporteret sagen. Men i Tyrkiet stikker man ikke hinanden. Man holder sammen i de små samfund. Vi har på afstand oplevet interne stridigheder, der blev løst med en gang korporlig afstraffelse. Politiet blev ikke involveret. Den slags ordner man internt.

Der er mange gode ferierejser til Tyrkiet, hvor man bor på et stort hotel med store svømmepøler og vandrutsjebaner og alt inkluderet. Det er en fin måde at holde ferie på, hvis man ikke er blevet fortrolig med landet. Men det autentiske Tyrkiet oplever man, når man selv kører rundt i en gammel Fiat Duplo og booker sig ind på de små familiehoteller. Så møder man tyrkerne i øjenhøjde. Mange taler tysk, da en del tyrkere har arbejdet i Tyskland og derefter taget hjem og startet deres lille forretning med de opsparede penge.

Det er let at køre bil i Tyrkiet, hvis man tidligere har erfaringer fra fx Bangkok, Beijing eller Cairo. Færdselsreglerne er vejledende. Det er lyskrydsene også. Man følger trafikstrømmen og observerer, hvad de andre gør i trafikken. Hvis bilen foran dig kører over for rødt, så gør du det samme. Hvis du bremser, så risikerer du at bilen bag dig ikke når at reagerer og så har du forårsaget en trafikulykke. Jeg har kørt mange tusind kilometer i Tyrkiet og aldrig været udsat for et trafikuheld. Selvfølgelig har jeg foretaget fejl i min kørsel, men det overraskede ikke de omgivne trafikanter, så derfor skete der ikke noget. Der køres aggressivt, men der udvises stor tolerance. For mig en mærkelig kombination, som det tog lidt tid at lære.

Ved floden i Manavgat

På vores rejse i oktober 2023 fløj vi til Antalya og lejede bil hos Eurodan i Alanya (https://www.alanya-eurodan.com/) , der ejes af et dansk ægtepar. Vi ankom til et lille hyggeligt familiehotel i Side kl. 2 om natten og værtinden kom i slåbrok og lukkede os ind og spurgte om vi var sultne. Der boede vi i nogle dage og kørte rundt i lokalområdet og badede i pølen og ved stranden hvert eneste dag.

Derefter kørte vi til Alanya og indlogerede os på Grand Okan, hvor vi tidligere har boet. Det ligger ned til Kleopatra stranden. Det er et hyggeligt sted, betjeningen er særdeles god og maden er fristende god. Igen, så er det hotellets ejer, der driver hotellet med fast hånd. I Alanya drev vi rundt og besøgte seværdighederne igen igen og besøgte basarerne med de billige kopiprodukter. Men meget af tiden blev tilbragt ved pølen og ved stranden.

Det var også i Alanya vi holdt min 75 års fødselsdag, hvilket er beskrevet et andet sted.

Alanya er et godt udgangspunkt for oplevelsesturer i nærområdet. Mange gange er vi kørt op langs floden til den store DSI dæmning og slappet af i en af de mange dimcay ved floden. Det er steder, hvor mange tyrkere søger tilflugt i weekenderne, når temperaturen kan blive meget høj i sommermånederne.

Køreturen Alanya – Ermenek – Taskent – Anamur (3 dage)

På tur i den gamle Fiat Duplo

Denne gang valgte vi en ny rute for vores tur op på den anatolske højslette, som min gode ven Anders havde anbefalet os. Fra Alanya kørte vi ad små veje op gennem landskabet til Ermenek. En fantastisk smuk køretur, der tager 5 – 7 timer med ophold. Første overnatning i Ermenek, og har man et par timer til overs, så bør man køre ad de krogede veje ned til søen. Anden dag en tur til Taskent, der er en hyggelig lille by i med ca. seks tusind indbyggere i Konya provinsen. På tredje dagen kører man sydpå til Anamur ved sydkysten. Det er en provinsiel by med meget leben, og der er stort set ingen turister. Fra Anamur er der et par timers kørsel langs kystvejen tilbage til Alanya.

Har man mere tid, så kan man køre videre fra Taskent til Konya, der er et flere dages besøg vær. Vi har været i Konya mange gange, så denne gang valgte vi den sydlige rute til Anamur.

Comments are closed.