Godt Nytår 2021

Holte, 20. januar 2021.

Tryk for at se billedet i fuld størrelse

I dag kl. 14:14 kunne man se dette på TV.

Befrielsens øjeblik! Det bliver et “Godt Nytår”

Han stak halen mellem benene og flygtede til sommerhuset i Florida. Samme adfærd kender vi fra en række Afrikanske despoter, der blev gået. Nu bygger han nok en kopi af Det hvide Hus i haven og leger videre som præsident.

Kan man rumme “alternative sandheder” så kan man vel også rumme det “alternative hvide hus” i forhaven.

Psykopater ser ikke den verden vi andre befinder os i – de ser deres egen alternative version, hvor “America” first” betyder #Me-First.

Fra mit Nytårsbrev til familie og venner:

Året 2020 var året, hvor vi fik justeret vores vaner og forventninger. Som samfund og mennesker løb vi panden mod en mur, stoppede op, undrede os og begyndte at forstå, hvad der var sket.

Det var året, hvor hovmod stod for fald. Respekten for naturen og den verden vi lever i er ved at blive genetableret. God og dårlig ledelse er blevet synliggjort. Populismens sejr i de foregående år har nået sin grænse. Trump røg på røven og Brexit har skabt sammenhold i Europas øvrige lande.

Udgangspunktet for et godt 2021 år er optimistisk. Med de justerede synspunkter, vaner og forventninger til fremtiden skal det nok gå de fleste godt. Vi kan glæde os til en gradvis genåbning af samfundet, når vaccinationen og forårets sollys kommer os i møde – forhåbentligt kort efter Påske. Nu kan vi igen glæde os til de ting, vi tidligere tog for givet.

Vi havde en tilsvarende oplevelse for 75 år siden. Først kampen for at overleve i hverdagen, så befrielsen og dens glæder. Og derefter indførelsen af en række foranstaltninger, der skulle sikre os mod gentagelser af en sådan stor ulykke.

Lige nu er vi i den daglige kamp for at overleve som individer, familier og samfund. Vi har lært at leve med begrænsningerne, og denne lærdom vil komme os til gode i årene fremover. Vi har taget nye digitale kommunikationsløsninger i brug og dermed reduceret trafikken på vejene og i luften. Vi handler langt mere på nettet og reducerer dermed spild af varer, der udstilles i butikker. Vi har genopdaget glæden ved og respekten for den danske natur og vil passe bedre på den fremover. Status-ræset har lagt sig og vi sympatiserer med dem, der har mistet som følge af pandemien. Ideen om konkurrencesamfundet saliggørelse har lagt sig, og i stedet er ”samfundssind” blevet kåret som årets nye ord.

Når støvet har lagt sig, må vi nok konstatere at den nye verdensorden har slået igennem. Da jeg arbejdede i Kina for 25 år siden, blev jeg klar over den dynamik, der var til stede i denne oldgamle civilisation. Dengang var det en udbredt opfattelse i Vesten, at resten af Verden ville blive som os, når de fik en højere levestandard. Vi tog grundigt fejl. Det var en hovmodig tanke. Vi troede også at vores indvandrer i Danmark ville blive som os danskere, når bare de fik en højere velstand. Igen et hovmodigt selvbedrag. Vi troede, at religionens indflydelse ville blive mindre med tiden. Igen et selvbedrag. Religionen stortrives fx i Rusland og Tyrkiet, der for 20 år siden kopierede Vestens forbrugersamfund, men det gør de ikke længere. Lektien må være, at den Vestlige kultur kun er brugbar i Vesten. Vi må lære at leve side om side i respekt for hinandens tilstedeværelse, kultur og fundamentale behov. Vestens dominans er på retur, og det må vi lære at leve med. Kina presser ikke bare Vesten, men også Rusland og måske bliver vi igen gode venner med Rusland. Vi får se hvad der sker, men den gamle verdensorden er stendød.

Godt Nytår!

 

 

Comments are closed.