Antalya, den 19. oktober 2019.
Termessos er en ”ørnerede” i bjergene vest for Antalya. Her boede for over tre tusind år siden en lille gruppe af Anatoliens urbefolkning. De havde fundet et ufremkommeligt sted i bjergene, hvor de kunne trække sig tilbage, når fjenderne kom. Ellers dyrkede de oliven, korn osv. nede i dalen.
I 334 BC kom Alexander den Store forbi og havde som strategi at erobre alle folkeslag undervejs, men efter at have mistet to hærførere og en del soldater i forsøget på at indtage ”ørneborgen” Termessos besluttede han at komme videre og efterlade Termessos til dens rette ejere. For at mindske nederlaget ødelagde han Termessos-folket marker og fældede deres oliventræer og besluttede at Termessos ikke var strategisk, hvilket han havde fuldstændig ret i. Termessos-folket forsvarede sig kun. De blev hjemme og angreb aldrig.
Fem hundred år senere kom romerne forbi og dannede alliance med den lille befolkning fra Termessos. Det blev et meget frugtbart samarbejde for begge parter. Romerne byggede en ”standard” romersk by, som vi kender den romerske arkitektur i både Sydeuropa og den sydvestlige del af Lilleasien. Romerne forbandt Termessos med deres havn beliggende der, hvor Antalya i dag er placeret.
Et større jordskælv et par århundrede senere ødelagde vandforsyningen til Termessos. Romerne var rejst hjem, så lokalbefolkningen formåede ikke at reparere akvædukterne, men forlod byen, der siden den tid har lagt øde hen. På grund af ufremkommeligheden til byen har man heller ikke genbrugt byggematerialerne, og dermed har vi i dag en af de allerbedste steder, hvor arkæologerne kan studere romersk byggekultur fra kejser Hadrians tid. Kun jordskælvet har ødelagt byen. Der er ikke fjernet noget og der er heller ikke bygget ovenpå. En hel unik situation for arkæologer.
I dag kan man besøge ”ørnereden” ved først at køre 8i km. på en smal og stejl bjergvej og derefter fortsætte til fods i knap en time på en næsten ufremkommelig sti. Medbring solid fortøj og en flaske vand og selvfølgelig et camera.
Læs mere om Termessos her>>