Pandemiens trussel

Rørvig, den 16. juli 2020.

God hygiejne! Vask hænder! Hold afstand! Jeg fik det ind med modermælken for snart 70 år siden. Dengang var der farlige sygdomme i vores samfund, hvor tilsvarende vaccine ikke var tilgængelig. Jeg var ved at dø af lungebetændelse i 1950 og der var ingen antibiotika/pencillin tilgængelig for almindelige mennesker. Jeg blev reddet af dyrlægen, hvor en virkningsfuld antibiotika/penicillin var godkendt til dyr. Huslægen og St. Joseph hospitalet kunne ikke redde mig, men det kunne dyrlægen. Det var tæt på.

Polio var stadigvæk en alvorlig trussel i vores landsbysamfund og satte sine alvorlige spor hos dem, der blev smittet. Først i 1955 kom der en vaccine.

Tuberkulose var vi ved at få styr på i Danmark, men det havde de ikke på Grønland, og Spangsbjerg Sanatorium modtog mange syge patienter fra Grønland. Det var under tre kilometer fra mit barndomshjem og vil mor var skrækslagen for at vi børn skulle komme for nær og blive smittet.

Bylder og Ringorm var i staldene hele tiden og smittede jævnligt os børn. Der var ingen behandling tilgængelig. Når vi børn blev smittet måtte vi stå alle lidelserne igennem ind til immunforsvaret selv klarede det.

Vi levede i en tid, hvor lægerne kunne gøre meget, men ikke alt. Vores sundhed og overlevelse var betinget af en kombination af lægevidenskab og hygiejnisk og påpasselig levevis.

Siden har lægevidenskaben vundet over næsten alle sygdomme – selv AIDS og Ebola. Så vores vaner er tilsvarende blevet uden betydning.

Så kom Covid-19

Generelt fattede vi ikke i begyndelsen (februar 2020) hvad vi var blevet ramt af. Kun meget få steder havde man vurderet risikoen og dens konsekvenser. Et af de få steder, hvor man forstod risikoen var hos World Economic Forum i deres risiko rapport 2018.

Resten af samfundet fattede meget lidt og troede ikke at vi mennesker (homo sapiens) kunne blive udfordret på den måde.

Vores beredskabsplaner både hos Sundhedsstyrelsen og hos NOST’en var totalt ude af proportion med truslens alvor.

Sverige valgte at følge sundhedsstyrelsens beredskabsplan og betaler i dag prisen derfor.

Ledelsen i USA og Brasilien benægtede risikoen og betaler nu prisen derfor.

Dansmarks statsminister tog en radikal beslutning, som har skånet os danskere fra mange konsekvenser. Hun bliver fortsat udskældt for at have benyttet udtrykker “myndighederne anbefaler…”. Men hun var heldigvis lige så intuitiv forsigtig som min mor. “Den slags skal man ikke undervurdere”! Og tak for det MF.

Da jeg den 11. marts så statsministeriets pressekonference, så forstod jeg alvoren. Jeg kendte udfordringerne fra min barndom.

I dag må vi fortsat acceptere, at vores daglige adfærd er vores redning. Lægevidenskaben skal nok komme med en mirakelkur engang, men det bliver nok først i 2021, og ind til da har vi kun vores sunde fornuft og de gode vaner at støtte os til.

Lige nu tænker jeg: “Godt vi har fornuftige kvinder i vores ledelse – og fri os fra de narcissistiske alpha-hanner. De fatter ikke en s…”

Tak til min mor og MF for at passe godt på os.

Comments are closed.